tiistai 17. toukokuuta 2011

Porkkanabulgur paprikakastikkeella

Bulgur on rikottua vehnää, joka muistuttaa couscousia. Molemmat syödään lisukkeena riisin tavoin. Bulgur on Lähi-idän ruoka ja Couscous on Pohjoisafrikasta. Vehnää molemmat. Päivän imitaatio on tehty idätetystä vehnästä, joka on ravintoa parhaimillaan. Kun jyvä itää sen ravintoaarvo nousee ja sitä voi syödä raakana. Sitä täytyy kuitenkin aikalailla pureskella ja siksi sekoitin sen muihin aineisiin, jotta pureskeltavuus vähän helpottuisi ja saisin enemmän makuja peliin. Pikkasen punasipulia, kaprista ja sitruunaa komppaamaan porkkanan.

Vehnästä tuli mieleen kirjan, jonka äsken luin "Ruokavallankumous" kirjoittanut Andreas Eenfeldt. Aivan mahtavaa luettavaa, vaikkei sillä ole mitään tekemistä raakaruuan kanssa. Suosittelen lämpimästi. Kirjasta saa selkeän ymmärryksen miksi valkoinen vehnäjauho ja sokeri on myrkkyä meidän aineenvaihdunnalle.  Idätetty vehnä taas on vastaus siihen, miten sitä vehnää sitten kannattaisi käyttää. Jos idättäisimme ja kasvatettaisiin versoja jyvistä, saisimme niin paljon enemmän hyötyä irti kaikesta viljasta. Idätetty ruis on muuten vielä maukkaampi. Kokeilkaa!

Porkkanabulgur paprikakastikkeella kahdelle:
3 porkkanaa
2 dl idätettyä vehnää
1/2 pilkottu punainen sipuli
2 rkl kaprista
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Pyritä porkkana monitoimikoneen S-terällä kunnes se on riisimäinen rouhe. Sekoita kulhossa porkkanarouhe muiden ainesten kanssa.
Kastike:
Sekoita porkkanarouhe ja muut aineet
2 paprikaa
3 dl auringonkukkasiemeniä, liota yön yli
4 aurinkokuivattua tomaattia
1-2 rkl balsamico
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl oluthiiva
1-2 tl suolaa
Huuhtele ja valuta siemenet. Laita blenderiin muiden ainesten kanssa ja aja sileäksi soosiksi. Jos soosi on liian paksu lisää vähitellen vettä tarpeen mukaan.  Yleensä teen tämän kastikkeen cashewpähkinöillä mutta tänään tein säästöversio. Aurinkokukkasiemen on niin paljon halvempi. Maku paranee kun liotat siemenet yli yön ja kun vielä lisätään vähän oluthiivaa saadaan melkein yhtä hyvä maku kuin cashewpähkinöillä!
Rakenna annos kuvasarjan mukaan.
Bon appetit!
Tee kastikepeili lautaselle ja laita torni keskelle. Täytä porkkanabulgurilla.

Vedä muotti varovaisesti pois ja nyt voit koristella.


1 kommentti:

  1. Kiitos mahtavasta blogista, tästä huokuu rento asenne, samaa kun ei voi sanoa ihan jokaisesta rawfood -blogista ;)

    T: viherpiipertäjä S

    VastaaPoista