maanantai 15. elokuuta 2011

Raakatutkimus ja lihaisat pähkinäpullat

Pitkästä aikaa kirjoitan vaikka olen vielä kesätauolla.  Olimme Östersundissa pitämässä Astangajoogakurssia sekä Rawfood workshoppia. Yksi oppilaista, joka osallistui molempiin, oli hyvin innostunut Rawfoodin mahdollisuuksista. Åsa on tutkijana paikallisen yliopiston talviurheilututkimuskeskuksessa (tosi pitkä sana). Saimme opastetun kierroksen tässä keskuksessa. Näimme laitteita, joita en tiennyt olevan mahdollisia kuin scifi-elokuvissa. Riitta ja minä olemme siis käyneet Ruotsin hiihtomaajoukkueen kaikista pyhimmässä paikassa. Åsan idea on testata Rawfoodin vaikutus urheilijoihin. Tottakai olimme kiinnostuneet ja seuraavana päivänä söimme lounaan Åsan ja yhden yliopiston professorin kanssa. Lounas oli yksinkertaisesti kesäkurpitsapastaa paprikakastikkeella ja lihaisilla pähkinäpullilla. Ei ihan "mormors köttbullar" mutta olivat kaikkien mielestä kuitenkin hyvät.

Lounastapaamisen lopputulos oli päätös tehdä pienimuotoinen alustava tutkimus. Urheilijoiden lukumääräksi päätettiin ottaa vain kaksi, jotta Åsa jaksaisi kokata heille. Lajiksi valittiin uinti. Uimarit ovat hyvin valvottuja koko harjoituskauden aikana ja valmentaja pystyy joka päivä sanomaan missä mennään. Sen lisäksi päätetään vielä mitkä mitattavat arvot seurataan verikokeilla tai muilla kokeilla. Ajanjaksoksi otettiin kuukausi. Testi toteutetaan siten, että Åsa laittaa heidän jokaisen aterian ja saa reseptit ja ruokalistan minulta.  Tarvittaessa olemme Skypeyhteydessä.

Kun tämä projekti on osoittautunut onnistuneeksi (tietenkin!) tehdään laajempi tutkimus suuremmallle porukalle ja käytetään myös vertailuryhmää. Silloin me muutamme kuukaudeksi Östersundiin ja pidän Rawfoodkoulutusta tutkimuskeskuksen opetuskeittiössä. Se keittiö on muuten aivan mahtava opetukseen. Paras näkemäni tähän saakka.

Pitäkää peukkuja, että Åsa jaksaa laittaa ruokaa!

Lihaisat pähkinäpullat 4 hlö
Paprikakastike, pullat ja kesäkurpitsasuikaleet cashew "juustolla"
1,5 saksanpähkinää
1,5 dl auringonkukkasiemeniä (liota pari tuntia)
4-5 aurinkokuivattuja tomaatteja(liota pari tuntia jos eivät ole marinoituja)
1 tl suolaa
1/2 dl sitruunan mehua
1-2 pehmeä taateli

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöritä kunnes massa alkaa liimaantua yhteen. Pyöritä pullia ja tarjoile millä lisukkeella haluat.
Bon appetit!

Olen hankkinut uuden vihannessorvin. Toimii hyvin. Ostin sen Chez Marius kokkipuodista
 

4 kommenttia:

 1. Oi, mahtavia kuulumisia täällä, onnea uudelle projektille! Minäkin ostin muuten tuon vihannesleikkurin viime kuussa - ja ihmettelin, että miksi, oi miksi en ole tajunnut sen arvoa aiemmin? :)

  Tervetuloa Ouluun, täällä odotetaan jo innolla joogaviikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Jättekiva att du är här igen:) Projekti kuulostaa hienolta,paljon onnea sille!
  Ja minullakin on tuon tapainen spiralizer,aika kiva laite:)

  VastaaPoista
 3. Hyvä lihapullukkaohje! Pitää testata isännällä menisikö alas. Mukavan tavallisia ja suht edukkaita nuo raaka-aineet.

  VastaaPoista
 4. Pitkästä aikaa tulin taas lukemaan blogiasi ja ihmettelin heti, että miksi en ole tullut aikaisemmin :) Täällähän olet laittanut ihania reseptejä taas! Pitääpä lukea useammin ja opetella uusia ruokia taas. Kiitos jälleen :)

  VastaaPoista