torstai 4. marraskuuta 2010

Porkkanalaatikko ja suomalaista superruokaa

Yksi tavoitteistani vuosi sitten oli löytää herkullisia raakavalmistustapoja suomalaisille perusaineksille ja varsinkin suomalaisille superaineksille.  Tällä superillä tarkoitan kotimaiset marjat, kaalit, idätetty vilja ja vihreä kuten herneversot.  Erityinen tavoite on tehdä raa'asta lantusta seksikäs.  Viimeksimainittuun tavoitteeseen en ole vielä yltänyt mutta sinne vielä päästään. No hätä!

Kotimaiset marjat eli puolukka, karpalo, lakka, vattu, mustaherukka, aronia ja erityisesti mustikka sekä tyrni eivät kaipaa mitään erityistä niksiä ollakseen herkullisia.  Ne ovat herkullisia jo luonnostaan.

Kaaleissa on se ongelma, että ne maistuvat kaalille nautittuna tarpeeksi suurina annoksina.  Kaali on kuitenkin aivan superterveysvaikutteinen.  Niin myös parsakaali.  Kun on kyllästynyt kaalisalaattiin ei jää niin paljon enää kokeiltavaksi.  Tämä on siis tilanne tänään ja aion parantaa kykyjäni.  Tässä yhteydessä minun on kuitenkin mainittava kaalimehun edut.  Jos jollain haluaa buustata elimistönsä saamatta saamalla  hedelmäsokerihumalaa, niin kaalimehu on aivan mainio.  Se kuulema parantaa kutakuinkin kaikki vaivat.  Ainoa haittapuoli on, että se maistuu liian voimakkaalle.  Tarvitaan sekaan esim. omenaa ja sitruunaa niin alkaa jo upota. Kaalimehu on siis ehdoton suomalainen superruoka.

Idätetty vilja on yllättävän monipuolinen.  Tulen vielä palaamaan näihin ituihin tulevaisuudessa.  Herneversot uppoavat tosi hyvin vihersmoothina esim. banaanin kanssa.  Kokeile laittaa blenderi lähes täyteen herneversoja, lisää pari banaania, pikkasen sitruunaa ja vettä sen verran, että sekoittuu. Ei hassumpaa aamiaiseksi tai välipalaksi.

Kotimaiset juurekset punajuuri ja porkkana ovat juissiainesten lisäksi hyviä perusraaka-aineita tavalliseen raakaruokaan.  Niilläkin on omat yllättävät terveysvaikutukset, porkkana sekä punajuuri.  Normaalissa ruokavaliossa niitä käytetään aika yleisesti mutta jos ne tarjoillaan raakana se on yleensä raasteen muodossa.  Ruoka ei voi olla pelkkää raastetta ja salaattia vaikka kuinka terveellistä se olisikin.  Päivän resepti onkin yritys löytää uusi näkökulma raakaan porkkanaan.

Tuli puhuttua suomalaisten ainesten hyvistä ominaisuuksista.  Entäs miten saadaan niistä herkullisia kuumentamatta.  Muistan -90 luvun "Kaikilla mausteilla" telkkarisarjan, jossa Jyrki Sukula opetti katsojille peruasioita ruuasta ja sen maustamisesta.  Muistan elävästi miten hän puhui makujen tasapainoista. Pitää olla hapon ja makean tasapaino sekä sopiva suolaisuus tuomaan esiin maut.  Lisäksi tarvitaan jotain rasvaa kuljettamaan maut ja loput on sitten kokemusta ja mieltymyksiä. Ilman happo-makeus, suola ja rasva ruuan maku ei kukoista.  Tämä on ollut johtolankani jo lähes parikymmentä vuotta tavallisessa keittiössä mutta huomaan sen pätevän yhtä lailla raakakeittiössä.

Päivän porkkanalaatikon makujen etsintä alkaa cashew'n ja porkkanan makeuden tasapainottamisella sitruunamehulla. Sopiva määrä suolaa pitää löytää oman maun mukaan ja pari lusikkaa öljyä varmistaa, että kaikki maut kukkivat.  Vita-Mix blenderi on varsinainen peto tämän massan tekemiseksi.  Jauhaa porkkanamassa sen verran, että siitä tulee tasaista ja lopeta ennen kun siitä tulee kastiketta.  Porkkanalaatikon riisi korvasin kukkakaali "riisillä".  Maku on sopivan neutraali ja rakenne ryynimäinen.

Eli mitä tässä laatikossa on verrattuna perinteiseen uunissa haudutettuun laatikkoon?  Samat porkkanat löytyvät mutta niitä ei ole kuumennettu, soseutettu kyllä.  Riisiä ei ole, en tiedä onko se niin suuri vaje mutta cashew'sta saa enemmän ravintoa.  Kaikenkaikkiaan ravintoarvo on suurempi kuin perinteisellä laatikolla ja valmistusaika murto-osa vain.  Onko se sitten hyvää?? Kokeile ja jätä kommentti!

Porkkanalaatikko 2-3 hengelle:
n. 400 g porkkanaa
1,5-2 dl cashew
1-2 tl suolaa
1-2 rkl sitruunan mehua
2 rkl oliiviöljyä
Jauhaa ensin pähkinät blenderissä ja lisää loput aineet. Aja tasaseksi ja sileäksi massaksi.
Laita monitoimikoneeseen noin 150 g kukkakaalia ja silppua hienoiksi ryyneiksi.
Kukkakaali "riisiä"
Sekoita porkkanamassa ja "riisi" käsin.  Laita tarjoiluvuokaan ja se on valmis.

Bon appetit!

3 kommenttia:

  1. Ovat kyllä varsin ihania nää sun reseptit. Niin simppeleitä, mutta silti näkökulma tuoda jotain uutta. Mielenkiinnolla odottelen lanttureseptiä. Itse koitan hyödyntää mahdollisimman paljon kauden herkkuja ja siksi kaaleja ja juureksia kuluukin nyt melkoisia määriä. Alkaa vaan tosiaan välillä inspiraation puute vaivata. Testailenpa tän reseptin piakkoin ja raportoin sitten :)

    VastaaPoista
  2. Ehkä Cashewn tilalla vois olla kukkakaalia?

    VastaaPoista
  3. Cashew pehmentää porkkanan makua ja saa siihen kermamaisen rakenteen. Kukkakaali lisätään rakeisena ryyninä riisin korvikkeeksi. Jos blendataan kukkakaalia ja porkkanaa siitä tulee hyvin erilainen makuelämys.

    VastaaPoista