maanantai 8. marraskuuta 2010

Kerroskoktail ja välineitä


Mitkä laitteet tarvitaan raakakeittiössä?  Mikä on paras blenderi?  Mikä on monipuolisin laite?  Ennen näitä kysymyksiä otetaan perusvälineet eli veitsi ja leikkuulauta (puinen).  Kun hankit kokkiveitsen niin hanki samantien teroittaja.  Veitsiä on monenlaisia ja hintaisia, eikä tarvitse mennä erikoisliikkeeseen saakka näissä hankinnoissa. En anna muuta vihjettä kuin veitsenteroittaja, Fiskarsin sellainen on edullinen ja tehokas sekä turvallinen käyttää.
Monitoimikone, sauvasekoitin ja blenderi
Kuvan monitoimikone on 65€ maksava peruskone, josta on käyttöä moneen.  Se on mielestäni ensimmäinen hankinta ja se voi jossain tapauksessa korvata blenderinkin.  Kuvan sauvasekoitin on erittäin hyvä hankinta blenderin korvaajaksi jos ei halua hifistellä kalliimmalla laitteella.  Vita-Mix blenderi on lajinsa ykkönen myös hinnalta, en viitsi edes kertoa paljonko se maksoi.  Se on kallis.  Toinen huippumerkki on Blendtec.  Jos teillä on vihjeitä mistä blendtecin voisi hankkia halvemmalla, niin laittakaa kommentti tähän!  Se auttaisi monta lukijaa.

Yhteenvetona tarvitaan siis veitsi, leikkuulauta ja monitoimikone.  Suosittelen myös blenderin tai sauvasekoittajan hankkimista.
Yksi halparatkaisu on kuvan Braun sauvasekoittaja. Se tulee pienen monitoimileikkurin kera, joka korvaa tavallisen monitoimikoneen jos kyseessä on yhden tai korkeintaan kahden henkilön annokset.  Se on vähän tehottomampi mutta jos kunniahimo ei ole päivän aihe, se riittää siis ainoaksi sähköisesksi laitteeksi.

Kaikki laitteet toimivat eri lailla.  Veitsi leikkaa terävästi aiheuttaen mahdollisimman vähän murskaamista.  Monitoimikone leikkaa tosi nopeasti ja hienoksi murskaten tavarat aika vähän.  Blenderi ja sauvasekoitin leikkaavat ja murskaavat sössöksi. 

Päivän raakakokeilu päättyi alkupalaksi, jota  rakennetaan laseihin.
Kerroskoktail kolmelle:
2 isoa porkkanaa
2 avokadoa
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
2-3 rkl oliiviöljyä
Laita ainekset blenderiin ja mössää tasaiseksi tahnaksi.  Tälläisissa tahnoissa tarvitaan blenderi, jolla on Vita-Mixin kaltainen tamppi.  Sauvasekoitin toimii myös hyvin tässä mikäli tehoa riittää.

Laita monitoimikoneeseen
1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 dl ravintohiivaa
1 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
Aja tasaiseksi ryynimäiseksi massaksi, lisää 100 g pinaattia ja aja pulssimaisesti kunnes pinaatti on juuri hienonnettu ja sekoittunut mukaan massaan.
Rakenna tarjoilulasiin porkkanamössöä ja pinaattimassaa kerroksittain.
Bon appetit!

4 kommenttia:

 1. Tervehdys Magnus!

  Ihan ensiksi iso kiitos loistavasta blogista ja mahtavista videoista. Arvostan todella paljon rentoa ja positiivista asennettasi puhuessasi terveellisestä ruokavaliosta. Positiivinen ja innostunut asenne näissä asioissa uppoaa mielestäni paljon paremmin kuin saarnaaminen ja asioiden kieltäminen. Olen ihan samaa mieltä myös siitä, että terveellisen ruoan pitää olla vähintään yhtä herkullista kuin epäterveellisen kumppaninsakin.

  Pieni kriittinen kommentti tai pikemminkin vinkki kuitenkin veitsiasioissa. Kannattaa ehdottomasti mennä nimenomaan erikoisliikkeeseen hommaamaan itselleen veitsi, sillä sieltä ostettaessa saat juuri itsellesi sopivan veitsen. Hintatasokaan erikoisliikkeissä ei normaalisti ole juurikaan korkeampi toisin kuin yleisesti luullaan. Lisäksi laatu on taatusti parempaa kuin marketista ostettaessa. Esimerkiksi Fiskarsin veitset ovat valitettavasti erittäin huonoja hinta-laatu -suhteeltaan.

  Veitsenteroittajasta sen verran, että mainitsemasi Fiskars sekä muut vastaavat läpivedettävät veitsenteroittajat ovat melkein pahinta mitä voit veitsellesi tehdä. Kannattaa mieluummin sijoittaa rahansa timanttilastaan, joka on tehokkaampi, tarkempi ja yksinkertaisesti parempi vaihtoehto veitselle kuin veitselle. Tarkempia vinkkejä kannattaa tosiaan mennä kyselemään erikoisliikkeeseen!

  Loistavaa loppusyksyä!

  VastaaPoista
 2. Hei Magnus

  Kiitos loistavista ruokaohjeista! Koska sinulta ilmestyy kirja???

  Jutta

  VastaaPoista
 3. Tavoite on saada se valmiiksi ensi vuonna. Kova tavoite mutta ilman deadlinea ei mikään onnistu.

  VastaaPoista
 4. Santerille kiitoksia asiallisista veitsi neuvoista.

  VastaaPoista