tiistai 26. huhtikuuta 2011

Vappumureke

Eiköhän vappulounaalle mahdu lohen ja sillin viereen jotain kasvismurekettakin. Olen ennen tehnyt saman murekkeen manteleilla mutta ilman tillinsiemeniä mausteena.  Se toimi hyvin mutta kun lisäsin tämä mauste ja sitruuna sekä laitoin suolaa sen verran, että se sopii vappupöydälle niin tämä on todella omaa luokkaansa.  Tarjoile se kaprismajoneesin kanssa niin alkaa maut soida yhteen kuin paraskin sinfonia. Sävelkuluista löytyvät happoa, kirpeyttä, suolaisuutta ja aromeja.

Vappumureke 4-6 hengelle:
1/2 kg porkkanaa
2-3 rkl sitruunan mehua
1 sitruunan kuori
2 rkl oliivinöljyä
1,5 dl saksanpähkinää (tai manteleita)
1,5 dl auringonkukkasiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl tillinsiemeniä, ostin ne etnokaupasta
2 tl suolaa
1 pieni nippu tilliä

Jauhaa hienoksi pähkinät, siemenet ja suola. Käytin Vita-Mixiä mutta voit myös ajaa ne pitkään monitoimikoneessa. Laita jauhe kulhoon. Silppua porkkanat hienoksi massaksi monitoimikoneessa sitruunakuoren, sitruunamehun ja öljyn kera ja lisää kulhoon. Sekoita hyvin käsin ja lisää vielä lopuksi hienoksi pilkottu tilli.
Voitele muotti oliiviöljyllä ja pakkaa massa siihen. Näin pitkälle voit valmistella ja säilyttää sen jopa pari päivää jääkaapissa.
Kun tarjoilet murekkeen kumoa se vadille ja koristele tillillä ja kaprismajoneesilla.

Kaprismajoneesi:
2 dl cashew, liota 4 tuntia
3 rkl sitruunan mehua
3 rkl kapriksen säilytyslientä

Laita aineet sauvamikserin astiaan ja lisää vettä sen verran että pähkinät peittyvät. Aja sileäksi kastikkeeksi ja lisää käsin kaprista maun mukaan.

Bon appetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti