keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Vihreätä alkemiaa

Luin äsken Victoria Boutschenkon kirjan "12 Steps to Raw Foods". Victoria ja hänen perheensä olivat niin sairaita, ettei ollut toivoa tavallisesta elämästä.  Hämmästyttävän nopeasti hän ja koko perhe parantuivat "parantumattomista" sairauksista raakaravinnon avulla.  Tämän takia hänelle raakaravinto on paljon enemmän kuin pelkkä ruoka.  Lähestymistapa on jopa se, että kypsytetty ruoka aiheuttaa riippuvuutta, jolla on tuhoisat seuraukset terveydellemme. Todistusaineisto on vakuuttava ja tämä onkin yksi virike lisää tapahtumaketjussa joka lähti liikkeelle, kun näin dokumentin "Raw for 30 Days".  Olen siis vakuuttunut raakaravinnon tehosta ja vaikutuksista. Tämä ei kuitenkaan minulle riitä!

Jotta raakaravinto voisi levitä kansan keskuudessa ja maailma pelastuisi meillä on pieni matka jäljellä. Minulle ensimmäinen askel tällä matkalla on löytää nopeita ja helppoja menetelmiä kokata raakaa arjen keittiössä.  Opettelen joka päivä tekemään ruokani raa'asti ja fiksusti niin, että siitä tulee ateria eikä pelkkä mössö. Usein kuitenkin lopputulos kallistuu mössön puolelle ja jopa sanastooni on hiipinyt termi"mössö" turhan useasti. En kuitenkaan rasita teitä lukijoita näillä epämääräisillä kokeilullani vaan pyrin välittämään ainoastaan onnistuneet kokkaukset (meinasi taas tulla sana mössö).  Olen saanut aikaiseksi kastikkeita, muhennoksia, keittoja, pastoja, pestoja, murekkeita, piirakoita ja kakkuja. Nämä ovat kaikki perusmenetelmiä, joihin jokaiseen saa aikaiseksi useita eri variaatioita. Yritän saada itseni toimimaan keittiössä yhä raa'emmin. Yli 35 vuotta keittämistä ja paistamista koko sydämellä jättää jälkensä aivokuoreen.  Raakakeittiössä ymmärrän hyvin miltä monet tuntevat itsensä ryhtyessään laittamaan ruokaa ensimmäiset vuodet. "Mitä syödään tänään?" Onko tuttu kysymys?

Olen nyt päässyt niin hyvin alkuun, että koen olevani aika varma blenderin ja veitsen ääressä. Missioni ei ole parantaa kaikki maailman sairaudet ruualla vaan missioni on opettaa kaikkia ihmisiä laittamaan ruokaa (yksi idoleistani on tietenkin Jamie Oliver, kts video!). Tavoittena on näyttää miten helppoa on tehdä raakaruokaa. Jopa niin helppoa, ettei viitsi laittaa liettä päälle.  Raakakeittiö voi olla niin nautinnollinen, että se syrjäyttää kypsennetyn ruuan.  Jos raakaruuan maku on yhtä hyvä kuin kypsennetyn ruuan, sen vaikutus tulee olemaan ratkaiseva tekijä laittaako perheen kokki raaka vai kypsennettyä ruokaa.

Omalta kohdaltani olen niin tyytyväinen raakaruuan aiheuttamiin vaikutuksiin, että voisin kirjoittaa siitä paljon enemmänkin. Nyt kuitenkin tyydyn toteamaan, että se on parasta mitä minulle on ikinä tapahtunut ruuan suhteen.  Siirtyminen kasvisruokaan vuonna 1981 ei ole mitään verrattuna tähän!

Aina kun onnistut laittamaan jotain hyvää raakaruokaa tarjoa sitä ystävillesi. Muista kuitenkin olla kertomatta, että kyseessä on raakaruoka. ANNA RUUAN MAUN PUHUA! Näin maailma pelastuu.

Yllämainitussa kirjassa Victoria puhua ylistävästi vihreiden lehtivihannesten puolesta ja suosittelee päivittäistä vihreätä smoothie-juomaa. Vihreiden lisäksi hän laittaa siihen hedelmiä.  Minun makuuni sopii paremmin pohjaksi kurkku, sitruuna ja avokado ja sen lisäksi kaikkea vihreätä. Lemppari on

Vihreä pinaattijuoma 1,5 l:
noin 700 g kurkkua
100 g babypinaattia (1 paketti)
0,5 dl sitruunanmehua
2 avokadoa
0,5 l vettä
1 tl suolaa (voi korvata varsisellerillä jos pitää siitä)
Blendaa sileäksi ja nauti ihan koska tahansa.  Vaikutus on todella palauttava. Tätä reseptiä olemme käyttäneet smoothie-keikoilla. Maku on pehmeä eikä sisällä aineksia, jotka saattaisivat tökkiä jonkun suussa.

Huomasin kuitenkin, että pinaatin voi korvata melkein millä vihreällä tahansa. Tänään laitoin selleriä, paksoi ja persiljaa. Herkullista.

Kurkku, sitruuna ja avokadoa pohjalla, kaikki toimii eikä ole yhtään makeata hedelmää!!

Bon appetit!

8 kommenttia:

 1. Kiitos hauskasta juomaideasta. 1.5 litraa on melkoinen määrä. Kuinka nopeasti tuo mielestäsi pitäisi juoda pois?

  VastaaPoista
 2. Tämä annos riittää Riitalle ja minulle aamiaiseksi. Nyt on iskenyt himo vihreään.

  VastaaPoista
 3. Nam, kuulostaa todella herkulta. Täytyy kokeilla, varsinkin kun ei ole yhtään hedelmää joukossa. Mun täytyy aina blendata joukkoon marjoja tai banaania...

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus, Magnus! Voisi olla suoraan minunkin kynästäni.

  VastaaPoista
 5. Moi Magnus!

  Mua kiinnostaisi tuo dokumentti Raw for 30 days. Mistä sait sen? Tilasitko netistä? Mietin että jos tilaan sen netistä, toimiiko amerikkalainen dvd-formaatti Suomessa. Kaikki eivät toimi. Katsoin youtubesta pari traileria ja näytti todella kiinnostavalta.

  t. Hanna

  VastaaPoista
 6. Ostettiin se itse tältä sivulta
  http://www.rawfor30days.com/index4_April.html

  VastaaPoista
 7. En voi paljoa käyttää hedelmiä, joten tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Tosin avokado ei sovi minulle, joten pitää keksiä tilalle jotain muuta... Ehdotuksia? Voisiko sen korvata esim. cashew-pähkinöillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut. Kokeile jos Cashewmaku toimii. Muutenhan banaani olisi hyvä aines mutta se ei taida sinulle sopia.

   Poista