keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Mämmi

Oikea mämmi tehdään rukiista ja rukiin maltaasta. Mallas taas saadaan idättämällä ruisjyviä. Rukiin idättäminen on helppoa. Laita jyvät kulhoon likoon vuorokaudeksi ja valuta.  Kansi päälle ja käännä jyvät aamuin illoin, jotta kosteus pysyy tasaisena jyvissä. 
Kahdessa vuorokaudessa näkyy ituja.  
Idätetyllä rukiilla on makeampi maku kuin pelkästään liotetulla jyvillä. Mitä piteempään idätät, sitä makeammaksi ne tulevat. Näin helppoa se on valmistaa mämmin perusraaka-aine. Loput on sitten blenderistä ja kikkailusta kiinni. Keksittiin laittaa säväys raakakaakaojauhetta maun tummentamiseksi. Muuten pomeranssikuori on perinteinen mämmin mauste. Suolan lisäys teki sen viimeisen silauksen. Ole tarkka sen kanssa, älä jätä väliin eikä tietenkään liikaa.

Raaka mämmi ei olekaan mikään huijausjuttu. Käytetään ruista ja samat mausteet ja lisäksi makeutamme sen taateleilla ja luumuilla koska emme immelytä sitä niin kuin perinteistä mämmiä.

Mämmi 2-4 hlö:
4 dl idätettyä ruista
3 dl taateleita, liota 
1 dl luumuja, liota
1 rkl sitruunan mehua
1-2 tl suolaa
1 tl raakakaakaojauhe
1 tl pomeranssinkuorta
Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Jos sinulla ei ole Vita-Mix, käytä mieluummin sauvasekoitinta. Silloin on helpompaa saada massan survottua tasaiseksi samalla tavalla kuin käytetään blenderin tamppia. Lisää varovaisesti sen verran hedelmien liotusvettä, että rakenteesta tule mämminkaltainen.

Satsin piti riittää neljälle mutta syötiin se Riitan kanssa kahdestaan kun oltiin niin iloisia onnistumisesta.
Hyvää pääsiäistä ja Bon Appetit!

7 kommenttia:

 1. Aika kekseliäs mämmiresepti;) Oikeasta mämmistä en ole välittänyt,mutta ehkä tästä kyllä...

  VastaaPoista
 2. Hauskasti ollaan päädytty samanlaiseen reseptiin. Tosin käytin rukiin lisäksi myös idätettyä tattaria. Mämmeistä parasta :)

  VastaaPoista
 3. Näin on. Totuus mämmistä on mallas ja mallas saadaan idättämällä. Mitä turhaan sitä uuniin laittamaan.

  VastaaPoista
 4. Tää mämmi kelpais meikäläisellekin. Vielä cashewkermatöhnää päälle!

  VastaaPoista
 5. Olis hauska kokeilla carob-jauhetta omassa mämmissä, multa ainakin tuli heti ensimmäisellä tämän raaka-aineen maistamiskerralla mieleen :)

  VastaaPoista
 6. Miten olis ihan tavallinen mämmi tattarimaltaista ja tattarijauhoista ja imeltäminen imeltymistehoa sisältävällä kauralla. Jos onnistuis imeltäminen niin että makeuttamiseen siirapilla ei olisi tarvetta.

  VastaaPoista
 7. Imelletyn kauramämmin voi valmistaa "puhdas kaura" kauratuotteita vastaavista kauramaltaista. Jauhoksi käy imeltävää entsyymiä sisältävä "puhdas kaura" kaurajauho. Näin saadaan luontaisesti gluteeniton mämmi.

  VastaaPoista