maanantai 16. tammikuuta 2012

Fenkolimuhennos 80-10-10


Ystäväni ja kolleegani Tallinnasta Jocke Salokorpi kokeilee tällä hetkellä ruokavaaliota, joka kulkee nimellä 80-10-10. se tarkoittaa, että 80 % kaloreista tulee hiilareista, 10 % proteinista ja 10 % rasvasta. Kaikki nautittuna raakana. Se tarkoittaa käytännössä, että hän syö enimmäkseen hedelmiä. Puhuttiin perjantaina Skypen välityksellä. Puhuttiin tietenkin ruuasta ja lupasin väsätä jonkun vihannesmuhennoksen, joka täyttäisi 80-10-10 kriteerit. Tällöin ei voida käyttää pähkinöitä eikä lisätä öljyä. Millä sitten luoda kastikkeen pehmeä maku ja rakenne? Ratkaisu on Tocotrienols riisinlesejauhe. Se maku on pehmeän täyteläinen ja paksuntaa kastiketta jonkun verran. Ei se kastiketta niin hyvin paksunna kuin pähkinät mutta jonkun verran kuitenkin. Voisi myös ajatella, että laitetaan puolikas avokado mukaan. Se antaa kastikkeelle huomattavan paremman rakenteen. En suorittanut kalorialaskelmat, joten varmuuden vuoksi jätin sen pois. Jos sinua ei kiinnosta 80-10-10 niin lisää tietenkin avokadoa sen verran, että kastikkeen rakenne tulee sopivan paksuksi.

Jos sinulla ei ole riisinlesejauhetta voit kokeilla korvata sen kauraleseillä. Ei toimi yhtä hyvin muttei se paha ole!

Sovelsin viime viikon Fenkolimuhennos 80-10-10 periaatteeseen enkä ottanut edes uusia kuvia. Aika oli kortilla tänään. Koettakaa kestää ilman kuvia.

Fenkolimuhennos 80-10-10 kahdelle:
1 reilu pala fenkolia
2 dl vettä
3/4 dl Tocotrienols riisinlesejauhe
1 tl suolaa
2-3 rkl sitruunan mehua
1 taateli
Tilliä pilkottuna
2 rkl pilkottua punasipulia
1/2 omena pilkottuna
Pilko puolet fenkolista pieniin paloihin ja laita kulhoon. Lisää siihen tillin, omenan ja sipulin. Belndaa loput fenkolista, vesi, suola, taateli, riisinlesejauhe ja sitruunan mehu. Tarkista suolaisuus ja hapokkuus ja kun olet makuun tyytyväinen kaada kastike vihannesten päälle kulhoon. Tarjoile esimerkiksi raastetun punajuuren kanssa.

Jocke, ole hyvä!


3 kommenttia:

  1. Hei! En tiennyt, että pidät ruokablogia, tiedän sinut vain joogaohjaajana. Ihanaa! Olen laiska kokki, mutta reseptejäsi on pakko kokeilla, niin herkullisen näköistä.
    Toivottavasti sinulta tulee reseptikirja vielä joskus!

    T. Suvi Oulusta

    VastaaPoista
  2. Voisiko tuossa pidemmän päälle olla se riski, että saa fruktoosia liikaa -> maksa rasittuu? Mutta jos liikuntaa harrastaa riittävästi niin tuokin riski pienenee jo merkittävästi :)

    VastaaPoista