maanantai 9. tammikuuta 2012

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat perinneruokaa, jota haudutetaan uunissa pitkään ja on sillä muutenkin monta työvaihetta. Raakana pääsin helpommalla. Tavallisen kaalin tilalla käytin kiinankaalta. Sen lehdet ovat niin paljon ohuemmat, että niitä pystyy helposti pehmittämään leipäkaulimella. Täytteeseen laitoin kuivattuja suppilovahveroita, jotta kääryleistä tulisi tutumman makuisia (liittyy jotenkin lapsuuteni kaalikääryleisiin) mutta voit täyttää ne millä täytteellä tahansa.
Niksi on saada lehdet pehmentymään. Irrotin lehdet varovaisesti, jotta ne pysyisivät kokonaisina ja sirottelin hiukan suolaa ja sitruunanmehua niiden päälle. Sitten vain leipäkaulimella hommiin kunnes ne ovat pehmeät ja taipuisat. Helppoa kuin heinäntekoa! Nokare täytettä päälle ja rullaa kääryleeksi. Valmis!

Kaalikääryleet kahdelle:
6-7 kiinankaalin lehtiä
2 liotettua auringonkuivattua tomaattia
3 rkl kuivattuja suppilovahveroita(liota)
2 dl pilkottua kiinankaalta
2 dl pähkinöitä (käytin sekoitus Macadamia ja Brasil)
1 pieni pala punasipulia
1 tl suolaa
1 tl timjania
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunan mehua


Laita pikkasen suolaa ja muutama tippa sitruunan mehua kaalilehden päälle ja pehmitä se rullaamalla leipäkaulimella kunnes lehti on pehmeä.
Tee täyte laittamalla muut aineet monitoimikoneeseen. Pyöritä kunnes sinulla on sopivan rakeinen mutta kuitenkin koossa pysyvä massa. maista ja tarkista maut. Korjaa suolaisuus ja hapokkuus kunnes olet tyytyväinen. Laita reilu lusikallinen pehmeän lehden päälle ja rullaa kääryleeksi.
Tämä täyte riitti tänään seitsemään kääryleeseen.

Kastike:
Kourallinen samoja pähkinöitä kuin täytteessä
1 pieni pala punasipulia
3 aurinkokuivattuja tomaatteja
2 rkl sitruunaa
2 taatelia maun pehmentämiseksi
1 rkl suppilovahveroita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 dl vettä
Pyöritä blenderissä pehmeäksi kastikkeeksi ja tarjoile kääryleiden kera.
Mahtavaa!

5 kommenttia:

  1. Ihanat kääryleet,kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kokeilin kääryleitä ja onnistuivat loistavasti! Kiitos ohjeesta, todella herkullisia.

    VastaaPoista
  3. Näistä tuli aivan taivaallisia. Sain jopa skeptisimmän raakaruokailijat sulamaan! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista