tiistai 16. marraskuuta 2010

Lihapullat ja soosi

Päivän lihapullaannos ei ole lihaa, se vain näyttää siltä. Maku on hyvin täyteläinen ja kasvissyöjänä väitän jopa sen olevan lihaisa.  Auringonkuivatut tomaatit on varma keino saada raakaruokaan täyteläinen maku.   Jos tähän olisi vielä lisätty löräyksen verran soijakastiketta, niin olisi ollut jopa liian vahva maku.  Tänään vatustin ensimmäistä impulssiani tehdä ruuasta todella tuhdinmakuista ja tyydyin normaaliin.  Pähkinä/siemenmassan jauhaaminen on blenderistä tai myllystä kiinni jos haluaa saada sen todella mössömäisen tasaiseksi.  Itse käytän blendereitten Ferraria eli Vita-Mix.  Jos sinulta onnistuu toisella (ja halvemmalla) laitteella niin laita kommentti ja vinkki kaikkien iloksi.
Lihapullien massiivisuus on myös kiinni siitä paljonko porkkanaraastetta laitat siihen.  Enemmän porkkanaraastetta antaa kevyemmän lopputuloksen.

Lihapullat kolmelle:
2 dl aurinkokukkasiemeniä
2 dl saksanpähkinöitä
6 aurinkokuivattuja tomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Blendaa sileäksi massaksi ja raasta joukkoon 2 porkkanaa.  Jos haluat kevyemmät pullat raastaa lisää porkkanaa.  Sekoita käsin ja muotoile pulliksi. Tarjoile tomaatti-porkkanakastikkeen kanssa.
Jauhetut pähkinät ja siemenet
Tomaatti-porkkana kastike:
1-2 porkkanaa
1 sellerin varsi
1 tomaatti
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehua
Blendaa sileäksi ja pilko veitsellä hienoksi 2 tomaattia ja sekoita joukkoon.
Bon appetit!

4 kommenttia:

  1. VitaMix on Rolls Royce, ei kai siitä mihinkään pääse :) Itse en kyseistä laitetta omista (ainakaan vielä), mutta tykkään käyttää monitoimikonetta blenderiä enemmän raaka murekkeisiin, pihveihin ja kakkupohjiin. Blenderillä sitten kastikkeet, tuorepuurot ja mousset. Mulla on Kenwoodin MultiPro Excel monitoimikone, jossa on kaksi erikokoista S-terää, millä jauhaa tasaiseksi mössöksi lähes mitä vaan. Tykkään käyttää sitä esim. tommosiin pyörykkämössöihin, koska kulho on laajemman kokoinen eikä niin syvä ja kapea kuin blenderissä. Lisäksi jauhaminen käy todella nopeasti, blenderistä saa kaapia mössöä reunoilta ja pysäyttää koneen välillä. Tosin VitaMixillä varmaan onnistuu mikä vaan :)

    Niin ja tuossa samaisessa koneessa on siis myös blenderi, mylly (jauhaa pähkinät, siemenet, kaakao- ja kahvipavut jauhoksi), monitoimikone, mehulinko (joka ei mikään pro) sekä erilaisia raastimia, taikinakoukku sun muut härpäkkeet mitä ei tule käytettyä. Hinta noin 430 €.

    Kiva resepti taas, näitä ei edes ehdi testaamaan, kun tahti on niin kova, tosin hyvä niin, ei lopu inspiraatio :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä Katja!
    Onko kenelläkään kokemusta tästä blenderistä?

    http://www.ukjuicers.com/lequip-blender

    Sen kierrokset ei yllä Vita-Mixiin mutta on kiitettävää luokkaa ja hinta on tavalliselle kuluttajalle OK.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kokeilin kummallisesti nimettyä "lihapulla"-reseptiä kastikkeen kera hieman reseptiä soveltaen. Hyvin onnistui ja hyvää oli, lisukkeena vielä vihreää kaalisalaattia.

    Meillä on ollut pari vuotta käytössä Philipsin tehosekoitin (http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?slg=fi&scy=fi&ctn=HR2094/30) joka suoriutui tästäkin ruoanlaittotehtävästä mallikkaasti. Tosin pullamössön valmistuksessa piti vähän painella massaa alaspäin, mutta syynä lienee se, että käytin öljyssä liotettuja aurinkokuivattuja tomaatteja kuivattujen sijaan; täysin kuivat ainekset olisivat varmaankin jauhautuneet paremmin.

    VastaaPoista