torstai 2. joulukuuta 2010

Burger maapähkinöistä Indonesialaisella vivahteella

Olin Indonesiassa -90 luvulla ja ihastuin maapähkinäkastikkeeseen, jota käytettiin lähes kaikkialla.  Paahdettuja maapähkiniöitä jauhettiin yhdessä makean soijakastikkeen (Ketjap Manis) ja makean chilikastikkeen kanssa, mausteina inkiväri ja joskus valkosipuli.  Tämä yhdistelmä on ollut minulle rakas makukokemus siitä lähtien.  Yhteismäärä sokeria on kuitenkin aika kunnioitettava.  Yritin nyt päästä lähelle samaa makua, paahtamatta pähkinät ja käyttämällä tuoretta chiliä.  Paahtamisen tilalla liotin maapähkinät 10 tuntia ja idätin ne 10 tuntia, jotta niiden ravintosisältö ja sulavuus paranisi. Samantien tein siitä pääruoka eikä pelkästään kastiketta.

Burger maapähkinöistä:
2 dl maapähkinöitä, laita illalla likoon ja aamulla kaadat veden pois ja annat niiden olla huoneenlämmössä kunnes laitat ne.  Huuhtele ne ennen käyttöä.
1 dl kookosjauhetta
1 tuore chili, poista siemenet ensin
1 valkosipulin kynsi
1 cm tuoretta inkiväriä
3 rkl Ketjap manis
3 rkl sulatettua kookosrasvaa
suolaa maun mukaan

Laita monitoimikoneeseen ja aja kunnes hieno massa. Jos massa ei oikein tahdo pysyä kasassa lisää asteittain vettä kunnes pysyy kasassa, ehkä pari ruokalusikallista. Tarkista suolaisuus. Muotoile pihveiksi tai palloiksi ja tarjoile kastikkeen ja raikkaa salaatin kera.

Kastike:
1 avokado
2-3 dl vettä
2-3 rkl valkoista misoa
1-2 tl suolaa
Blendaa tasaseksi kastikkeeksi ja lisää siihen 2 hienoksi silputtua paprikaa.
Bon appetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti