torstai 16. syyskuuta 2010

Aurinkokokkeli

Aurinkoinen kokkeli
Tärkeä osa aterian sunnittelua on minulle proteiinilähteen valitseminen. Raakaruuassa se on pähkinä tai siemen ja niitähän löytyvät erilaisia sortteja. Tänään lähteenä on auringonkukkasiemen. Liotin siemenet yön yli.  Lioutus herättää vitaalisuuden siemenessä, itääminen lähtee käyntiin.  Se sulaa tällöin paremmin ja myös maku muuttuu mielyttävämmäksi.  Kaverina se sai tänään porkkanaa.  Menetelmäksi valitsin hienotaminen monitoimikoneessa (katso kuvaa!).
Porkkanan tai muun juureksen syöminen raakana vaikuttaa veren sokeriin aivan eri lailla kuin keitettynä.  Raakana ne pitävät sokeritason stabiilimpana pitempään ja se vuorostaan tarkoittaa pitempää väliä seuraavaan ateriaan.  Ongelma on siis miten saada tästä maistuvaa.
Eksoottisempana aineksena on tänään Dulse merilevä.  Kokeile napostella raakana niin saat käsityksen sen maun mahdollisuuksista.  Minulla on kuusi (vähintään) mielumaustetta: kurkumaa, kaneli, kardemumma, muskotti, jeera ja inkivääri.  Valitsemalla kolme näistä saat joka päivä uusi maku ruokaan.  Tänään valitsin kurkumaan värin takia sekä kavereiksi jeera ja inkivääri.

Aurinkokokkeli kahdelle:
n. 400 g porkkanaa
1,5 dl liotettuja auringonkukkasiemeniä
2-4 rkl dulse
1/2 sitruunan mehua
4 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1tl inkivääri
1/2 tl jeera
1/2 dl soijakastiketta
Laita kone pyörimään kunnes sisältö on tasainen massa.

Nyt voit lisätä oman maun mukaan pilkottua tomaattia, paprikaa, sipulia tai avokado.  Tänään kaapista löytyi vain palanen punasipulia ja avokado.  Tämä kokkeli sopii erinomaisesti Taco täytteeksi tai pastan/riisin lisukkeeksi.  Tänään tein salaattilehti kääröjä.
Bon appetit!

1 kommentti: