tiistai 7. syyskuuta 2010

Ruis smoothie


Voiko mitään olla suomalaisempaa kuin ruis?  Olemme syöneet sitä leivän ja puuron muodossa niin paljon, että siitä on tullut osa meidän kansallisidentiteettiä.  80-luvulla oli elävän ravinnon buumi ja idätettiin kaikkea, myös viljaa.  Muistan idättäneeni vehnää ja hapatin sen yhdessä kauran kanssa. Ei ollut hassumpaa vaikka pikkasen tylsä maku.
Nyt olen alkanut idättää ja hapattaa ruista. Ruis sopii maultaan tähän paljon paremmin. Tee näin: laita jyvät likoon runsaaseen veteen.  Käytä mielellään luomuruista, ostan omat Maatilatorilta lasipalatsissa. Anna olla vuorokausi ja valuta sen jälkeen.  Peitä kannella ja anna olla huoneenlämmössä. Sekoita hellästi aamuin illoin, jotta jyvät pysyisivät tasaisen kosteina.  Parin vuorokauden sisällä näkyy idut.
Pienet idut riittävät hyvin

Kaada nyt vettä päälle, että peittyvät ja purista lusikallisen verran mehua hapankaalista niin, että vesi hapattuu.  Säilytä jääkaappissa ja ota vesi talteen joka päivä.  Se on nimeltään Rejuvelac eli uudistava juoma.
Hiukan samea ja raikkaan hapokas maku

Maistuu raikkaalle ja tekee hyvää vatsalle ja suolistolle.  Aina kun olet valuttanut pois veden jyviltä korvaa se täyttämällä astian uudestaan.  Voit saada ainakin viikon verran uudistavaa juomaa tai kunnes olet käyttänyt jyvät loppuun.
Jyvät voit laittaa salaattin tai tehdä

Ruis smoothie kahdelle
1-3 dl hapatettua ruista (maun mukaan)
2-3 dl marjoja (puolukka sopii tietenkin rukiin kanssa, tänään käytin mustaherukoita)
1 omena
1 banaani
Sen verran jyvien säilytysvettä (uudistava juoma) että rakenne sinulle sopiva

Blendaa sileäksi ja nauti.
Bon appetit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti