lauantai 16. lokakuuta 2010

Ruisleipä


Olen tehnyt paljon puolukkamehua ja tuloksena on tietenkin paljon kuivaa puolukkamäskiä.  Se on todella rutikuivaa ainesta, pelkästään puolukkakuitua.  Jääkapista löytyi myös suuria määriä idätettyä ruista.  Tavoitteeksi tuli tehdä ruis-puolukkaleipä. Huippusuomalainen juttu!  Leipä sulaa paremmin kuin tavallinen leipä koska vilja on idätetty.  Ravintoaineet hyvin tallessa koska leipä vain kuivatettiin eikä paistettu.

Ruispuolukkaleipä:
1 osa idätettyä ruista
1 osa puolukkamäskiä
1 dl pellavarouhetta ruislitraa kohti
(pitää rakenteen koossa)
4 rkl oliiviöljyä ruislitraa kohti
suolaa maun mukaan

Puuromainen massa levitetään
Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja aja kunnes pysyy kasassa.  Siitä tulee paksu puuromainen massa, missä vielä selkeästi näkyy kokonaisia jyviä.  Levitä kuivurin Teflex-arkille parin millin paksuinen kerros ja kuivata 41 asteessa noin 4 tuntia.  Ota ulos kuivurista ja laita verkkoalustainen ritilä päälle ja flippaa ympäri. Jos ei irro arkista jatka kuivattamista kunnes onnistuu.  Flippauksen jälkeen jatka kuivattamista kunnes leipä on halutun kuiva/kostea.
Bon appetit!

1 kommentti: